Често задавани въпроси

masiv
Къде мога да разгледам мебелите?


Мебелите на КАЗА АРТ можете да разгледате в едноименният шоурум - артхотел КАЗА АРТ в Орешак до Троянски манастир.

Какво е работното ви време?
Работното време на хотела е 24 часа в денонощието – нашите офисменижърки Анелия, Даниела, Мая и Поля с удоволстие ще Ви покажат мебелите на Каза Арт както в свободните стаи на хотела така и в рецепцията и ресторанта на Каза Арт.

Изработвате ли индивидуални поръчки?
Ако желаете индивидуален интериорен или мебелен проект, то тогава Ви препоръчваме да уговорите среща предварително по телефона. Работното време за индивидуалната интериорната консултация е гъвкаво-обадете се и заедно ще намерим подходящ час, в който на спокойствие да обсъдим Вашите мебелни мечти.

Аз имам по-голям проект. Ще дойдете ли на място?


Ако е невъзможно да ни посетите, тогава провеждаме с Вас телефонна консултация. При по-големи проекти Ви посещаваме на място.


Как да поръчам мебели при вас?
Мебелите от всички колекции на Каза Арт Интериор можете да поръчате в желаният от вас материал, цвят и вид на повърхностната обработка по емейл, по телефон или директно при нас. При поръчка получавате подробно потвърждение с всички параметри на Вашата поръчка. Допълнително, ако желаете подписваме и договор.


Как се плащат мебелите?
При поръчка се заплаща в зависимаост от обема на поръчката капаро в размер от 30% до 50%, останалата сума се доплаща при доставка. При по-големи попъчки е възможно изработката и съответно заплащането да се извършва на етапи.


Колко време трае изработването на моите мебели?
Изработката на мебелите трае от 6 и 10 седмици. Ако поръчката търпи промени, то тогава срока на изработка се увеличава.


Давате ли гаранция?
Гаранцията,  която даваме обхваща изкривяване на врати и плотове на маси както и разцепване.


Изработвате ли мебели по мой проект?


Изрботваме мебели по проект на клиента, когато мебелите са с подобен дизайн на мебелите от колекциите на Каза Арт.


Доставяте ли мебелите?
Доставката и монтажа калкулираме индивидуално в зависимост от разстоянието от Орешак и от размера на поръчката Ви.


Как да взема размери за кухня?


За изработката на кухни и вградени гардероби, взимаме размери на място-бързо, точно, професионално. Наш дългогодишен консултант-монтажник Ви съветва по отношение на избраните разпределения и ако се налага променя проекта.


Работите ли с ПДЧ?
Корпусите на кухните и вградените гардероби изработваме както от масив така и от ПДЧ, което намалява опасността от деформиране и олекотява бюджета Ви.

Kaк да избера подходящото дърво?

Това е може би най-трудния от всички въпроси при покупката на мебели. В повечето случаи в непосредствена близост стоят други мебели в различни цветове. Освен това рядко си поръчваме всички мебели наведнъж, така че да можем да съчетаем цветовете още в началото. Така че винаги стои въпросът: кое дърво пасва на мебелите, които вече имам? Тъй като тук не става дума за твърди правила, а е въпрос на вкус, решението вземате Вие, но ние можем да Ви дадем някои съвети, които да улеснят Вашето решение.

- Еднаквите дървесини винаги си подхождат:
Дори когато цветът на два типа дърво от дъб значително се различават , винаги бихте могли с успех да ги съчетаете. Това важи и за всички други видове дървесина.

- Червено с червено и кафяво с кафяво:
Цветовете на дървото се отличават основно в две насоки: червеникава дървесина ( като бук, череша, червен дъб, елша) и кафяво-жълтеникава дървесина (като дъб, орех, бреза). Има и неутрална дървесина като клен, която изглежда добре и в двата цветови спектъра, но и за това има тенденции, които са препоръчителни (тук: кафяво/жълтеникаво).

- Koнтрастите могат да бъдат атрактивни:
Когато поставите тъмно дърво в помещение със светли тонове, подчертавате дървесината на мебелите. И обратно – едно светло легло изглежда фантастично на тъмен паркет. Едно дърво с по- изразена окраска изпъква истински, когато е в близост до дърво с по-еднотипна окраска, в една обстановка, богата на цветове, една хомогенна повърхност внася необходимото спокойствие.

- Натурално или байцвано?
Ние сме фенове на дървото – и харесваме дървото в естествения му цвят. Изразителната окраска на черешата, красотата на дъба и играта на цветове в дървото от ореха изпъкват истински когато бъдат обработени с масло.


- Натурално или байцвано?
Разбира се и нашито мебели от байцвано или състарено дърво са красиви , но техния цвят е променен. Природата предлага такова богатство от цветове и повърхности, че всъщност винаги има подходящ естествен тон. Ако обаче харесвате байцвано или състарено дърво, просто игнорирайте нашето мнение; всичко е въпрос на вкус.

- Твърде меко?

Всички видове дървесини са подходящи за ежедневието, но и при най-твърдото дърво може да сте сигурни, че децата ще намерят нещо още по-твърдо. Но това не е проблем, защото почти няма повреда, която да не може да бъде отстранена с малко желание (виж: Указания за поддръжка)


Гладка или структурирана повърхност?
Повърхностите могат да бъдат гладки или структурирани с вплетени артистични нуанси и застарени ефекти. Препоръчваме структурирани и омаслени повърхности при широколистната дървесина, което и придава благороден характер и я прави по-малко уязвима за наранявания.


Общи указания


Маслото,използвано за обработка на Вашите мебели се отличава с устойчивост на замърсяване, влага и промяна на температурата. Въпреки това при масивната, естествено обработена дървесина трябва да внимавате за следното:
•    При влажни помещения, проветрявайте редовно.
•    Прекалено сухият въздух също допринася за деформация на частите от масивно дърво.
•    Остри предмети не бива да се поставят на повърхности от масивно дърво.
•    Избягвайте употребата на драскащи почистващи препарати.
Kaк да се грижа за дървото?


Уникалното и красивото на масивното дърво е това, че всяко парче, което обработваме има различен облик на своя растеж и  структура. Сраствания, клони и чепове говорят за естествеността на дървото. Всеки мебел е уникат.

Използваното естествено масло за Вашите мебели се отличава с висока устойчивост на замърсяване, влага и температурни промени. Въпреки това при масивната, естествено обработена дървесина трябва да внимавате за следното:
•    При влажни помещения, проветрявайте редовно.
•    Прекалено сухият въздух също допринася за деформация на частите от масивно дърво.
•    Остри предмети не бива да се поставят на повърхности от масивно дърво.
•    Избягвайте употребата на драскащи почистващи препарати.


Почистване

Нормалната грижа и почистване стават със суха кърпа за прах. При по-упорити замърсявания повърхността може да бъде забърсана с влажна кърпа. Внимание! В никакъв случай не използвайте агресивни почистващи препарати!

Байцваните лакирани повърхности могат при необходимост да се почистят с препарат за полиране на мебели. За третираните с биомасло, намазани с парафин или лакирани мебели използвайте  препарат на водна основа, без разтворител.
При леки замърсявания на повърхността на омаслени повърхности като петна от вода и др., те се шлифоват повторно и отново се обработват (виж „Поправка на повредени места“)

Повторно третиране с масло

Третираните с масло дървени повърхности трябва редовно да се обработват . Eдна третирана с масло повърхност се износва с течение на времето в следствие на механични и физични фактори.Чрез редовно освежаване и постоянна грижа повърхността получава своята дълготрайна защита.

Препоръчваме масата да се третира с масло още 1-2 пъти през първия месец. Този процес трябва през първата година да бъде повтарян 1-2 пъти на 3 месеца, от втората година третирането с масло трябва да е 1 път на 3 месеца. От третата година  едно освежаване на повърхността  годишно е достатъчно. Не е възможно да прекалите с третирането с масло – щом маслото попие равномерно в повърхността на масата, напоява масата и пази дървото от вътре.
За третирането с масло, излейте малко от него на кърпа и натрийте равномерно с малко натиск върху повърхността.Оставете маслото да попие около 15-20 минути и полирайте повърхността със суха  кърпа с гладка структура. Проверете дали има мазни петна след четвърт час и ги полирайте още веднъж с кърпата.  

При третиране само на едно място не е нужно да обработвате цялата маса. След като нанесете маслото разпънете кърпата равномерно по посока на  дървесните влакна върху третираното място, за да изтриете остатъка.  

Внимание: Парцали, напоени с масло, полиращи кърпи и хартия трябва непосредствено след употреба да бъдат накиснати с вода и да се окачат на открито, иначе е възможно да се самозапалят.

 Съвети за вдлъбнатини  и драскотини

1. Шлифовайте внимателно по цялата  повърхност и по посока на дървесните влакна (Шкура - размер 400-600).

2. Поставете влажна кърпа  върху вдлъбнатината и с ютия (на средна степен) гладете през кърпата повреденото място.

Моля внимавайте: Кърпата трябва да е достатъчно влажна и ютията не трябва да има пряк контакт с дървото, тъй като дървото ще изгори. Затова обработвайте само повреденото място с кърпата и ютията, а не засягайте здравото дърво. Влажната пара попива в дървото чрез гладенето. По този начин дървото „сълзи” и вдлъбнатините изчезват.

3. Щом повреденото място се изглади и изсъхне  (изчакайте няколко минути), шлифовайте внимателно (Шкура 400-600) и обработете с био масло.

Байцвани повърхности

Байцваните повърхности биват защитени при производството, за да не се изтрива боята. Заедно с цвета се придава и добра защита от влияние на околната среда и това дърво не изисква толкова грижи както една естествена, необработена маса.

При нужда може да третирате байцваните повърхности с полиращ препарат за мебели. Като полиращ препарат за мебели препоръчваме Renuwell Möbelregenerator, средство на водна основа без разредител за повърхности третирани с био масло, парафин и лак.

Моля не използвайте в никакъв случай  агресивни и разтварящи мазнина препарати.След почистване с  различни препарати като напр. Meister Proper, Pril, Essigessenz, на повърхността се появяват петна и наранявания. Ако защитният слой веднъж се повреди, почистването с вода или разляти течности носи негативни последствия . Течността навлиза в дървото и в защитния слой се образуват мехурчета. Моля внимавайте, че в такъв случай не носим отговорност .

Лакирани повърхности

При лакирани повърхности защитата при излизане от производство е оптимална. От самото начало може да използвате мебелите без допълнителни грижи, обработка в смисъла на освежаване на лака не е необходимо.

Трябва да се внимава, защото при механично увреждане целостта на лака се разрушава и по този начин не се  дава цялостна защита на дървото. При следващо бърсане с влажна кърпа може да навлезе влага в дървото. Дървото набъбва и лакът се лющи. Освен това вдлъбнатини и драскотини не могат да се поправят.

При нужда лакираните повърхности както и байцваните  могат да бъдат почистени  и освежени с  подходящ препарат.

Поправяне на повредени места на  третирани с масло и не байцвани повърхности  (Шлифоване и повторно третиране с масло)

Замърсени места на третираните с масло повърхности като петна от вода, дупки и т.н. се изтъркват леко с фина шкурка (размер 320 - 400) по посока на дървесните влакна и внимателно се почистват от праха. По-големи замърсявания, които са проникнали през масления слой, трябва да се изшлайфат внимателно с шкура  (240 - 320), равномерно по посока на дървените влакна. След това третирайте обработените места с масло/ вакса.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ МОНТИРАНЕ НА ДЮШЕМЕ


1.      Душемето да се аклиматизира поне 2 седмици в  помещението преди да почне да се лепи.
2.      Решаващо важно е пода да бъде 100% изравнен и 100 % сух преди да се почне с лепенето.
3.      При слагането на первази внимавайте много за криви стени. Ако са криви стените, се образуват грозни дупки.
4.      Поискайте на преходите да Ви сложат дърбени малки лайстички, а не грозни алуминиеви преходи.
5.     По-елегантно е первазите да се режат и снаждат под 45%.  
6.      Сравнете  цвета на кита, който ще ползват монтажниците, за да избегнете разминавки в нюансите.

ШОУРУМ СОФИЯ

жк. "Южен парк",
ул. Епископ Протоген 53
/в близост до хотел Маринела/
0877 092 329
interior@casaart.bg

АРТ ХОТЕЛ И ШОУРУМ ОРЕШАК

с. Орешак /до Троянски манастир/
ул. "Стара планина" 44
0877 092 330
0879 926 722
interior@casaart.bg

www.arthotel.bg

© 2017 Casa Art. All Rights Reserved.